GK Questions and Answers

Dear Aspirants, We are providing the Important General Knowledge Question & Answers. This type of GK questions are regularly practiced you will get good marks in TNPSC, Bank, PO and SO, SSC, UPSC, and all other Competitive exams. The General Knowledge Question is to develop your GK knowledge.
GK Questions
GK Questions
1. Which of the following Prime Ministers constituted the governing body?
A) Indira Gandhi
B) Morarji Desai
C) Rajiv Gandhi
D) V P Singh
Answer: B) Morarji Desai
2. The All India Integrated Research Program on Tropical Fruits is located in which of the following places?
A) Bangalore
B) Mysore
C) Indore
D) Jabalpur
Answer: A) Bangalore

3. If a High Court judgment is issued in a state’s official language, a translation in ___________must also be made available?

A) Hindi
B) English
C) Both Hindi and English
D) None
Answer: B) English
4. Which among the following does not come under the monetary policy for regulating the economy?
A) Discount rate
B) Government spending
C) reserve requirement
D) Open market Operations
Answer: B) Government spending

5. Consider the following statements:

  1. Both Helena and Namica are future antitank missiles of India
  2. both Helena and Namica are versions of Nag Missile

Which among the above statements is/are correct?

A) Only 1 is correct
B) Only 2 is correct
C) Neither 1 nor 2 is correct
D) Both of them are correct
Answer: C) Neither 1 nor 2 is correct
6. The color of a star indicates its________ ?
A) Distance
B) Luminosity
C) Mass
D) Temperature
Answer: D) Temperature
7. In the Manufacturing industries of India, a microenterprise is an enterprise where investment in plant and machinery does not exceed ____?
A) Rs. 5 Lakh
B) Rs. 15 Lakh
C) Rs. 30 Lakh
D) Rs. 25 Lakh
Answer: D) Rs. 25 Lakh
8. Which of the following metals is mostly used for filaments of electric bulbs?
A) Copper
B) Silver
C) Nickel
D) Tungsten
Answer: D) Tungsten
9. Japanese art ‘Ikebana’ is related to which of the following?
A) sand art
B) flower arrangement
C) paper folding
D) tree cutting
Answer: [B] flower arrangement
10. Which organization monitors the banks in actually maintaining cash balance?
A) State Bank of India
B) Grameen Bank of India
C) Reserve Bank of India
D) None of these
Answer: [C] Reserve Bank of India